HockeyNews
PLUS

Lista: 10 spelare som får igång publiken

(6780) E. Sylvegård/Shinnimin/Svedberg
Bildbyrån

Publicerad: 16 februari 2019

FacebookXWhatsApp

Vi är inne i slutstriden av grundserien och man börjar känna av hettan alltmer nere på isen.
Idag är det exakt en månad kvar till dess att SM-slutspelet i SHL börjar. Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, listar idag tio spelare som får hockeypubliken att gå igång – på ett eller annat sätt.

SHL presenteras av ATG Sport

Anton Hedman är Anton Hedman. Foto: Bildbyrån.

10 Anton Hedman, f, Örebro

Kommentar: En förhållandevis lugn säsong runt en av SHL:s stora hårdingar. Fast det är klart, i mitten av november blev han avstängd tre matcher för en armbågstackling i huvudet på Röglebacken Daniel Bertov. SHL-spelarna har lärt sig att alltid ha koll på när Hedman är inne. För då kan det smälla. Rejält. Poängmässigt kan det här bli hans bästa säsong i SHL. Örebroarna hoppas.

Lillebroder Sylvegård. Foto: Bildbyrån.

9 Marcus Sylvegård, f, Malmö

Kommentar: ”Lill-Sylve” visade tidigt på säsongen att han har en härlig känsla för målgörande. Sedan glappade han till sig en avstängning efter några mindre väl valda ord. Han har också visat sig att ha modet att stå upp för sina lagkamrater i utsatta situationer, vilket är något som förstås uppskattas i det egna laget. En energigivande spelare.

Timrå-keepern Niklas Svedberg har dragit på sig matchstraff. Foto: Bildbyrån.

8 Niklas Svedberg, mv, Timrå
Kommentar: SHL:s mest utvisade målvakt och den som visat sig ha lägst kokpunkt. På Hovet drog han på sig matchstraff på slutsignalen efter 2-1-förlusten mot Djurgården tidigare i veckan efter en konfrontation med en linjeman. Han är en dokumenterad tävlingsmänniska som genom sitt heta inre vunnit SM-guld med Brynäs. Kan han vara kall nog att rädda Timrå kvar i SHL?

Brynässtjärnan Nicklas Danielsson i möte med Växjös Brendan Shinnimin. Foto: Bildbyrån.

7 Nicklas Danielsson, f, Brynäs
Kommentar: Mål- och poängmässigt har det inte riktigt lossnat. Men med sitt flitiga skjutande och sitt hårda och ibland till och med onödigt hårda fysiska spel är han någon att passa sig för som motståndare. Och visst kan han vara ett irritationsmoment – fråga Brendan Shinnimin efter den där dissen vid handskakningen i Växjö i torsdags afton.

Emil Sylvegård, Malmö. En allround rödhök. Foto: Bildbyrån.

6 Emil Sylvegård, f, Malmö
Kommentar: Det smäller. Det smäller. Och det smäller. Men det är sällan att man hör att storebror Sylvegård gnäller. För varje år i SHL har den välväxte Malmöpågen blivit allt bättre och via spel i Luleå och Linköping har han nu spelat in sig i Tre Kronor som Malmöforward. Han klarar för det mesta av att ligga på rätt sida gränsen med sitt tuffa spel. Men rolig att möta? Nope.

Brendan Shinnimin, Växjö. Dyker upp där du minst anar. Foto: Bildbyrån.

5 Brendan Shinnimin, f, Växjö
Kommentar: Han har blivit utskälld och bötfälld för en filmning. Han bökar runt, snokar upp målchanser och sätter dit dem själv. Han är obekväm, orakad och jobbar oförtrutet på som om inget kunde få honom ur rytmen. Och han har redan vunnit ett SM-guld. Han är helt enkelt oförskämt bra och så tröttsam att spela mot att det kan kännas jobbigt att behöva ta honom i hand efter en match.
Förra veckan var Shinnimin med på min lista för att han hade gjort två hat-trick den här säsongen. Nu är han med för att han kort och gott är Brendan Shinnimin. The one and only.

Joel Lundqvist, Frölunda. 149 mål och totalt 398 poäng i SHL. Och 684 utvisningsminuter. Foto: Bildbyrån.

4 Joel Lundqvist, f, Frölunda
Kommentar: Som lagkapten i Frölunda har han fått lyfta bucklor både i SHL och i CHL. Han har med sitt lojala ledarskap blivit en lirande legendar i Scandinavium och Frölundaborg. Men han har inte bara fått bucklor. Några har han delat ut på sin väg framåt. Och några repor i lacken på motståndarna har det också blivit. Säg Jimmie Ericsson och Joel Lundqvist får något mörkt i blicken.

Skellefteåstjärnan Joakim Lindström. Foto: Bildbyrån.

3 Joakim Lindström, f, Skellefteå
Kommentar: En av SHL-hockeyns allra bästa spelare under 2010-talet. Kanske är han den allra bäste – i alla fall om du frågar spelarna i SHL. Han kan med en laserpekares precision hitta den rakaste vägen till målvakternas högerkryss. Men han tvekar sällan när det kommer till fysiskt spel och det har hänt vid ett antal tillfällen att hans inneboende vulkan har fått dyrbara utbrott.

Dick Axelsson, Djurgården. Både omtyckt och omdebatterad i SHL. Foto: Bildbyrån.

2 Dick Axelsson, f, Djurgården.
Kommentar: En gudabenådad hockeylirare och snudd på fulländad tekniker. Han har ett spelsinne i världsklass och kan vara en ruskigt effektiv målskytt och framspelare när han är i toppform. Han har också glimten som gör att han är rolig i intervjuer. Hans heta temperament leder ibland till kontroverser med både motståndare och domare. Han lämnar inte många oberörda.

Jimmie Ericsson, Skellefteå. Står när andra faller. Foto: Bildbyrån.

1 Jimmie Ericsson, f, Skellefteå
Kommentar: För er som har följt SHL-hockeyn det senaste decenniet, eller längre, så har ni fått stifta bekantskap med en spelare som har lett Skellefteå till SM-guld, som har tekat mot Sidney Crosby i en OS-final och som har vunnit VM-guld med Tre Kronor. En högt älskad hockeylirare i riktnummerområde 0910. Men eftersom han också har kört över motståndare och fått böta större belopp än de flesta i SHL:s historia har han också hunnit skaffa sig ett par fiender där ute…

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!